Többek között környezetvédelmi megfontolásból. A higany tartalmú izzós projektorok kiszorulásával egyre több lézer technológiával működő vetítő található a piacon. Ugyan a technológia még drágább, de a különbség minden új termék megjelenésével csökken.

Összeszedtünk 9 indokot, ami miatt a lézer gyorsan fejlődik és egyre inkább teret hódít, és hogy miért érdemes váltani vagy már elsőre ezt választani.

  1. Nincs szükség izzócserére

Mint minden, aminek a működéséhez izzó szükséges, az időnként cserére szorul. Projektor használatának fenntartási költségét jelentősen megnöveli az izzó rendszeres cseréje. A lézerprojektor azonban egyáltalán nem használ lámpát, ezért nincs szükség cserére sem.

  1. Akár 20 000 óra üzemidő

A kivetítő technológia indulásakor egy projektorizzó üzemideje kb. 500 óra volt.
Napjainkban modelltől függően körülbelül 2-5 000 órára emelkedett az üzemidejük. Még ezzel a javulással is, a lézerprojektorok messze túlszárnyalják ezt, hiszen a mainstream modellek megvilágítási forrása akár a 20 000 órás élettartamot is elérheti, és hosszabb ideig képesek megtartani a fényerejüket is, miközben a hagyományos projektorok fényereje romlik.
Még heti 40 órás használattal is, a lézerprojektor egy évtizedig nem igényel különösebb javítást vagy alkatrész cserét.

3. Nincs szükség szűrőkre

A hagyományos projektorok szűrőit úgy tervezték, hogy meggátolják a por és egyéb, bosszantó anyagok mennyiségét, amelyek elakadhatnak és eldugíthatják a kivetítő mechanizmusát. Ezeket a szűrőket gyakran kell tisztítani, ami ismét egy olyan dolog, amit szívesen elkerülnénk. Szerencsére a lézer kivetítők zárt optikai rendszerűek, a por nem érintkezik fontos részekkel, csak egyszerűen átfújják a mechanizmuson, és a gép optimális hőmérsékleten működik karbantartás nélkül is. Egyszerű!

  1. Kevesebb karbantartási feladat

Az izzók és a szűrők folyamatos cseréjének szükségessége az izzós projektorok esetében rendszeres karbantartást jelent, ami költségekkel jár. Röviden, ez nem olyan egyszerű, mint a vetítő bekötése, mennyezethez rögzítése és bekapcsolása. Az a tény, hogy a lézerkivetítők csak minimális karbantartást igényelnek, tagadhatatlanul előnyös.

  1. Alacsony energiafogyasztás és zajszint

A projektorlámpák fényét prizmák, tükrök és szűrők segítségével terelik a vetítő optikájára, így jelentős fényveszteség keletkezik, ami azt jelenti, hogy a rendszer áramellátásához szükséges energia egy része nem hasznosul, csak hőt termel. A lézertechnológia irányított fénnyel rendelkezik, így kevesebb energia szükséges ugyanolyan fényerő eléréséhez, ráadásul kevesebb hűtést is igényel, ami alacsonyabb zajszintet is jelent.

  1. Alacsonyabb élettartam költség

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a lámpás projektor kedvezőbb árú alternatíva, de a fent említett karbantartási és üzemeltetési költségekkel együtt már érdemes megfontolni, hogy milyen intenzitással kívánjuk használni a projektorunkat. A rendszeres izzó és szűrőcserével együtt az projektor élettartam költsége nem lesz kedvezőbb, mint a lézerprojektoré, sőt lehet, hogy többe is kerül.

  1. 7/24 és 360 fokos üzemeltetés

A lézerkivetítő technológiát úgy tervezték, hogy működjön bármikor, akár folyamatos üzemben is, amíg egy gombnyomással kikapcsoljuk. Soha nem kell aggódni a rendszer túlmelegedésétől, hogy időt kell hagyni a pihenésre. Ha folyamatosan, 20 000 órán át szeretné használni, akkor ezt meg is teheti anélkül, hogy a projektor meghibásodna.
A lézeres vetítők egyszerű és hatékony hűtési rendszere miatt bármilyen pozícióban használhatók, 360 fokban forgathatók.

  1. Azonnali be- és kikapcsolás

Már biztosan találkoztak azzal az érzéssel, amikor egy előadás kezdetén feszeng az előadó és a hallgatóság is, mert már elkezdte az előadást, de még a projektor nem melegedett be és nincs kép. Ez azért van így, mert időbe telik az optimális hőmérséklet elérése ezeknél a gépeknél.
A lézersugaras projektorok azonban szinte azonnal elindulnak, ami különösen nagyszerű, ha egy zökkenőmentes előadást terveztünk.

  1. Flexibilis használat

A fényerőt a környezeti megvilágításnak megfelelően, 20-100 % között fokozatmentesen állíthatjuk, igazodva a körülményekhez és növelve a fényforrás élettartamát.

Általunk javasolt lézerprojektorok:

 

PT-RQ32K, PT-RZ31K, PT-RS30K, PT-RZ21K, PT-RS20K, PT-RQ13K, PT-RZ12K, PT-RS11K, PT-MZ670, PT-MW630, PT-MZ570, PT-MW530, PT-RX110, PT-RW930, PT-RZ120, PT-RZ970, PT-RW620, PT-RW730, PT-RZ660, PT-RZ770, PT-RZ570, PT-RZ575EJ