Műtéti közvetítőrendszerek az SE Ér-, és Szívsebészeten

2012. szeptember elején átadtuk a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikák műtétek közvetítésére optimalizált új audio-vizuális rendszerét.

A bruttó 21 millió forintos beruházást néhány régi elem felhasználása mellett az Új Magyarország Fejlesztési Terv KMOP 4.2.1/B alap tette lehetővé.

Az előadóteremben a prezentációs igényeket két AVTek motoros vászon és SMS CLF konzolokra szerelt WXGA felbontású projektor szolgálja ki a hozzájuk kapcsolódó Kramer HDMI és VGA matrix switcherekkel. A felületeken természetesen vetíthető azonos kép is, de a legtöbb esetben két külön jelforrás jelenik meg, pl. prezentáció két nyelven, vagy szakmai tartalom az egyik, a hozzá tartozó  képi illusztráció (műtét) a másik vásznon.

Mivel a felhasználó az Ér- és Szívsebészet, az oktatás egyik leghasznosabb eleme, hogy a hallgatók élőben követhetik a műtéteket valamint, ha oda-vissza audio kapcsolat áll fenn a műtő és az előadóterem között. A klinika 11 műtőjéből képet és hangot Panasonic broadcast minőségű kamerák és Narval Acoustic intercom audiorendszer szolgáltatja. A projektorokon az élőkép mellett lehetőség van érkamerák és egyéb orvosi műszerek kijelzőinek megjelenítésére is.

Ma már a korszerű egyetemi előadók elengedhetetlen tartozéka a videokonferencia.  A Polycom eszközével más termekbe is továbbítható az előadás, vagy orvosi konzultáció intézhető egyéb egyetemi, kórházi központokkal. Az szinte már természetes, hogy a műtéti közvetítés a videokonferenciával továbbítható távolról bekapcsolódó résztvevőknek.

A referenciaképeken jól láthatóak a végponti eszközök, de a rendszer lelkét az összetettségéből adódóan két külön rackszekrényben elhelyezett háttérelektronikák adják.  Az adatátvitel az épületben több kilométer analóg, digitális, optikai- és S/FTP kábelen történik.

Tekintse meg a referencia oldalunkon az installáció képeit!


2012. szeptember 10. hírek, termékek